
Otázky - detox
Jak nahradím chleba s máslem, plátkem šunky a plátkem sýra?
Jedním z cílů detoxu je udělat si revizi ve stravovacích návycích. Tzn. třeba přijdete na to, že chleba se šunkou a sýrem vůbec nepotřebujete :)
Jinak pečivo lze nahradit bezlepkovým (jen pozor na složení - vyvarujte se pečiva obsahující brambory) nebo bezlepkovými plackami (viz recepty) a detox je právě příležitostí vyzkoušet jiné alternativy jako například luštěninové, sojové, zeleninové pomazánky....
Při detoxu nemám jíst maso. Jakékoli maso nebo nějaké mohu?
Je lepší na takto krátkou dobu maso vynechat, Doporučuji v jídelníčku ponechat ryby, které obsahují omega 3. Další variantou je vynechat alespoň červené maso. Je ovšem třeba nahradit příjem bílkovin z jiného zdroje, jako například luštěniny, soja ve formě tofu, tempehu, vejce atd.
Jak je to se zákazem mléka? Co kozí nebo ovčí? Také ne?
Mléčné výrobky jsou celkem komplikované na trávení. Kravské mléko je jedním z nejčastějších alergenů a hodně lidí trpí intolerancí - neumí mléko trávit. Něco jiného je konzumace FERMENTOVANÝCH mléčných výrobků, které jsou mnohem lépe stravitelné a tudíž z nich může organismus získávat esenciální aminokyseliny a vápník.
Během detoxu je dobré vysadit konzumaci výrobků z kravského mléka právě kvůli odhalení intolerace, která může v budoucnu vést k závažným onemocněním.
Kozí a ovčí mléko a výrobky z něj.jsou všeobecně lépe tolerovány a náš organismus si s nimi umí celkem dobře poradit.
Během detoxu doporučuji vynechat veškeré kravské mléčné výrobky nebo alespoň ty nefermentované a pro ty, kdo mají detox z léčebného důvodu, vynechat i kozí a ovčí.
Mohu máslo živočišného původu nahradit rostlinným? Margarínem? Flora, Rama, Perla, ...?
Tak nejprve pár slov k margarínům...
Jde o průmyslově vyráběné náhrady
másla, které vznikají ze směsí rostlinných tuků pomocí ztužování, často
s přídavkem celé řady problematických éček.
Margaríny se vyrábí ztužováním, což má za následek vznik tzv. trans mastných kyselin. Konzumace trans tuků zvyšuje množství zdraví škodlivého LDL cholesterolu v krvi, který je hlavním rizikovým faktorem srdečně cévních
onemocnění. Navíc snižují
hladinu ochranného HDL cholesterolu.
Dříve byly margaríny doporučované jako vhodná náhražka másla. Bohužel, tato doporučení se opírala o teorii, která dává konzumaci živočišných tuků za vinu zvýšené riziko srdečně cévních onemocnění. Jenže tato teorie je dnes již silně zpochybněná.
Velkým problémem je také vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých máme u nás ve vyspělých zemích zpravidla nadbytek. Hrozí nám tak narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Nerovnováha může přispívat nejen k nemocím srdce, ale i k rozvoji astmatu, rakoviny nebo deprese.
Oproti tomu máslo je v ajurvédě považované za lék.
V "light" verzi detoxu používejte máslo jako takové, pro náročnější doporučuji máslo přepustit a používat ho ve formě ghí.