Tuky
Ač se to zdá jako sci-fi, většina lidí trpí podvýživou "správných" tuků.

Tuky v potravě
Tuky patří mezi hlavní živiny člověka a jsou nejvydatnějším zdrojem energie (1 g tuku poskytuje 9 kcal = 37,7kJ energie). Umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K z potravy. Jsou součástí všech buněk organismu, jsou potřebné k tvorbě hormonů, podílejí se na funkci kůže, nervové tkáně, na srážení krve, na zánětlivé reakci.
Veškeré komplikace spojené s metabolismem tuků (jako je ateroskleróza, rakovina střev, obezita...), jsou důsledkem nevhodného složení tuků v potravě. Jinými slovy není problém v množství, ale ve skladbě.
Složení tuků
Tuky se mj. skládají z tzv. mastných kyselin. Mastné kyseliny se liší chemickou strukturou a tedy i chováním v lidském těle a jsou dvojího druhu – nasycené a nenasycené. Nasycené tuky (především živočišné tuky + palmový olej) se v těle špatně zpracovávají, a proto bychom měli jejich příjem omezit. Oproti tomu nenasycených mastných kyselin (rostlinné tuky a rybí tuk) je v běžné stravě nedostatek.
Doporučení
Vhodné je výrazně zvýšit přísun Omega 3 a Omega 9 mastných kyselin, které se nachází převážně v: lněný olej, rybí olej, olivový olej, ryby, ghí, bodlákový olej, sezamový olej a v rostlinách jako: avokádo, listová zelenina, lněné semínko, ořechy, mandle.
Do kategorie "přijatelných" potravin, tzn. takových, které výrazně neškodí, ale také toho moc nepřináší, bych zařadila tyto: čokoláda (bez ztužených tuků), sýry, vejce, kuřecí, zvěřina, kokosový olej.
A jako "nevhodné" potraviny z pohledu obsahu tuků vidím tyto: jehněčí, vepřové, hovězí maso. Dále margaríny a ztužené tuky, klasický fast-food (tam jsou i další důvody, proč nekonzumovat), rafinované rostlinné oleje (stolní olej!). Zmíněné potraviny je doporučováno konzumovat opravdu jen vyjímečně.
Jak to tedy vidím se smažením?
Záleží na čem a kdy. Vzhledem k tomu, že tento proces přípravy pokrmu organismus "zahřívá" a je pro něj "těžký", doporučuje se pouze v chladných měsících. A z důvodu přepalování tuků je vhodné používat na smažení takové tuky, které se přepalují při vyšších teplotách, např. sádlo, ghí nebo rýžový olej.
A jak poznáte, že trpíte nedostatkem kvalitních tuků?
Hrubě orientačně si můžete prohlédnout svůj jazyk. Pokud máte na jeho hranách otisklé zuby, zcela určitě je se složením tuků ve vašich buňkách něco v nepořádku. Velmi přesně lze složení tuků zjistit z krve.