Miso polévka
Lahodná léčivá polévka. Skvělá snídaně.
Suroviny
- zelenina 3 druhy (mrkev, zelí, pórek) - nebo jakákoliv jiná kombinace
- mořská řasa (jakákoliv arame, wakame...)
- kvalitní sojová omáčka (Tamari...)
- miso pasta (1 PL na 1l vývaru)
Postup
Den předem si připravíme vývar (můžeme jej skladovat i několik dní v lednici). Očistíme a omyjeme zeleninu, následně ji oloupeme a oloupané časti (odpadky) dáme do hrnce spolu s řasou, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vařme cca 20 min a mezi tím si můžeme zeleninu nakrájet a uložit do lednice. Po uvaření vyndáme z vývaru řasu, kterou také dle potřeby pokrájime a přidáme k zelenině. Vývar přecedíme přes jemné sítko a uchováme také v lednici, pokud ho nechceme rovnou použít. Slupky a zbytky uvařené zeleniny vyhodíme.
Vývar přivedeme k varu, vložíme do nej nakrájenou zeleninu a vaříme pár min (podle toho, jak chceme mít zeleninu uvařenou). Pak stáhneme plamen a do polévky přidáme miso pastu rozmíchanou ve vodě (neměla by se vařit) a dochutíme sojovou omáčkou.
Tato polévka je plná minerálu a je velmi vhodná při nemoci.