Detox program

04.03.2023

Jaké jsou principy detoxu?

Princip detoxu

  • alkalizace organizmu
  • přeprogramování jídelníčku - tento program je navržen tak, aby si člověk oblíbil zásadité jídlo a přestal toužit po kyselých "špatnostech"
  • naučit se poslouchat svoje tělo = zjistit, co moje tělo potřebuje. To je možné ve chvíli, kdy se organismus částečně očistí a dostane se do lehce zásaditého prostředí, ustanou chutě na potraviny ze skupiny acidifikující /alkohol, cukr, sůl, čokoláda aj./
  • odbourat závislosti - kávu, kouření, alkohol, sladké

Během detoxu dochází k očistě jater - v prvních 2-3 dnech po zahájení detoxu dochází k vyplavování toxinů do krve a mohou se dostavit nepříjemné pocity jako bolest hlavy, břicha, nauzea, únava, palpitace. Nastanou-li tyto obtíže, pomáhá vypít bylinkový čaj s medem a dostatek vody, čímž dojde k naředění a ke zlepšení těchto příznaků.

Je důležité používat čerstvé potraviny a přihlédnout i k tomu, aby byly co možná nejméně chem. ošetřené (BIO). Voda je nejvhodnější kohoutková, filtrovaná (pokud máte možnost).

Je vhodné dbát i na "čistotu" prostředí, ve kterém žijete. Po dobu detoxu (a nejen po ni) se snažit vyvarovat co nejvíce styku s toxiny z okolí /prací prostředky, parfémy, úklidové prostředky, osvěžovače vzduchu aj./

V tomto programu je omezen příjem cukrů (včetně ovoce). Je to z důvodu, že spousta toxinů je rozpustná v tucích a tím pádem uložena v tukových buňkách. Pokud tělu nedodáváme cukry, začne spalovat tuky a doje k vyloučení těchto toxinů.

Příprava na detox

Pokud je to možné, nakupovat potraviny přímo od farmářů, mají čerstvé a vyzrálé zboží. Používat takovou zeleninu a potraviny,které lze vypěstovat v daném časovém období v našich podmínkách . Nepoužívat nezralé a uměle dozrávané zboží /rajčata...../ raději použít mraženou zeleninu i ovoce.

Detox potraviny- 10 základních pravidel

  1. žádné červené maso
  2. žádné mléčné výrobky
  3. omezeně ovoce – pokud možno žádné syrové
  4. žádnou pšenici, lepek, droždí
  5. žádný alkohol
  6. žádné sušenky, dorty
  7. žádné džemy aj.
  8. žádnou kávu - ani bez kofeinu, žádný čaj - kromě bylinkových a zeleného
  9. žádný cukr a sladkosti
  10. žádná umělá dochucovadla – kečup, hořčice, umělá sladidla aj.

Vhodné potraviny při detoxu

  • saláty a zelenina - saláty a v páře uvařená zelenina jsou vhodné ve velkém množství. Na dochucení používáme olivový olej, citronovou šťávu…
  • listová zelenina - zelí, špenát, brokolice, hlávk.salát, květák - libovolné množství
  • vejce - max 3-4 za týden - upravené na jakýkoliv způsob (lze vynechat)
  • zeleninová šťáva - ano, nejlépe čerstvé
  • soja a tofu - lze na jakýkoliv způsob
  • sýry - ovčí (feta…), kozí sýry omezeně a ne večer
  • cereálie bzl a luštěniny - hojně
  • ryba - vhodná (lépe vynechat dary moře a velké ryby)
  • tmavá rýže (má hodně vlákniny, může ale nadýmat), basmati (má nižší glykemický index)
  • polévky - nejlépe zeleninové, vývary
  • koření vhodné při detoxu - černý pepř, kardamon, skořice, muškátový oříšek, česnek, koriandr, kmín, zázvor, šafrán
  • olivový olej - všude, kde je potřeba olej používat olivový nebo slunečnicový, sezamový, lněný… za studena lisovaný – ve velkém množství
  • sůl a koření - solit co nejméně a koření všeho s mírou
  • pití - v průběhu jídla popíjet malé doušky, pořádně se napít až půl hodiny po jídle
  • hlavním nápojem je voda, minerálky omezeně, mléko nahradit kozím, obilným (sojovým, rýžovým, pohankovým, mandlovým…)
  • po probuzení si dáme hrnek vroucí vody s plátkem citronu, event. zelený nebo bylinkový čaj
  • vhodné doplnit zelenými potravinami – chlorella, mladý ječmen (vysoká zásadotvornost + další přednosti)

Potraviny, které vynecháme

  • kyselé pití jako pomerančový, grepový anebo jablečný džus
  • alkohol - hlavně víno, šampaňské, pivo
  • konzervy, pizza, polotovary, smažené a kořeněné jídlo
  • nízkotučné potraviny
  • chleba a všechna pšeničná a lepková jídla, těstoviny
  • mléčné výrobky
  • sycená voda a sladké limonády
  • brambory, cuketa, houby, okurky, rajčata, paprika - omezit
  • červené maso
  • dary moře
  • cukr a vše sladké
  • čaj a káva, kromě zeleného a bylinkového
  • kečup, ocet, hořčice, omáčky…
  • droždí

"Proplach jater"

Doporučeno dělat vždy na konci týdne, to znamená 3x v průběhu detoxu.

Suroviny na přípravu proplachu:

  • 2 grepy
  • 1 citron
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • malý kousek zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje.

Postup

300 ml. grep. a citron. šťávy, 200 ml vody, rozmačkat zázvor a česnek, přidat olej a mixujeme do hladka. Po tomto vypijeme 2 šálky bylinkového čaje a zůstaneme 2-3 hodiny v klidu, relaxujeme.

Následný program

Po ukončení 21 dní je i nadále důležité řídit se schématem kyselé/zásadité potraviny a vyvarovat se polotovarům, rafinovaným a nízkotučným potravinám.

Principem je poslouchat své tělo a naučit se rozeznávat, co nám vyhovuje. Přidáváme po jedné potravině a pozorujeme, jak na to naše tělo reaguje (plynatost, únava atd) a jíst jen to, co nám dělá "dobře".

Je dobré si zjistit svůj ayurvédský metabolický typ a řídit se jím.

Detox je dobré zopakovat 1-2x ročně.

© 2023 Trenink kondičního běhu Kladno. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky