Detox program
Jaké jsou principy detoxu?

Princip detoxu
- alkalizace organizmu
- přeprogramování jídelníčku - tento program je navržen tak, aby si člověk oblíbil zásadité jídlo a přestal toužit po kyselých "špatnostech"
- naučit se poslouchat svoje tělo = zjistit, co moje tělo potřebuje. To je možné ve chvíli, kdy se organismus částečně očistí a dostane se do lehce zásaditého prostředí, ustanou chutě na potraviny ze skupiny acidifikující /alkohol, cukr, sůl, čokoláda aj./
- odbourat závislosti - kávu, kouření, alkohol, sladké
Během detoxu dochází k očistě jater - v prvních 2-3 dnech po zahájení detoxu dochází k vyplavování toxinů do krve a mohou se dostavit nepříjemné pocity jako bolest hlavy, břicha, nauzea, únava, palpitace. Nastanou-li tyto obtíže, pomáhá vypít bylinkový čaj s medem a dostatek vody, čímž dojde k naředění a ke zlepšení těchto příznaků.
Je důležité používat čerstvé potraviny a přihlédnout i k tomu, aby byly co možná nejméně chem. ošetřené (BIO). Voda je nejvhodnější kohoutková, filtrovaná (pokud máte možnost).
Je vhodné dbát i na "čistotu" prostředí, ve kterém žijete. Po dobu detoxu (a nejen po ni) se snažit vyvarovat co nejvíce styku s toxiny z okolí /prací prostředky, parfémy, úklidové prostředky, osvěžovače vzduchu aj./
V tomto programu je omezen příjem cukrů (včetně ovoce). Je to z důvodu, že spousta toxinů je rozpustná v tucích a tím pádem uložena v tukových buňkách. Pokud tělu nedodáváme cukry, začne spalovat tuky a doje k vyloučení těchto toxinů.
Příprava na detox
Pokud je to možné, nakupovat potraviny přímo od farmářů, mají čerstvé a vyzrálé zboží. Používat takovou zeleninu a potraviny,které lze vypěstovat v daném časovém období v našich podmínkách . Nepoužívat nezralé a uměle dozrávané zboží /rajčata...../ raději použít mraženou zeleninu i ovoce.
Detox potraviny- 10 základních pravidel
- žádné červené maso
- žádné mléčné výrobky
- omezeně ovoce – pokud možno žádné syrové
- žádnou pšenici, lepek, droždí
- žádný alkohol
- žádné sušenky, dorty
- žádné džemy aj.
- žádnou kávu - ani bez kofeinu, žádný čaj - kromě bylinkových a zeleného
- žádný cukr a sladkosti
- žádná umělá dochucovadla – kečup, hořčice, umělá sladidla aj.
Vhodné potraviny při detoxu
- saláty a zelenina - saláty a v páře uvařená zelenina jsou vhodné ve velkém množství. Na dochucení používáme olivový olej, citronovou šťávu…
- listová zelenina - zelí, špenát, brokolice, hlávk.salát, květák - libovolné množství
- vejce - max 3-4 za týden - upravené na jakýkoliv způsob (lze vynechat)
- zeleninová šťáva - ano, nejlépe čerstvé
- soja a tofu - lze na jakýkoliv způsob
- sýry - ovčí (feta…), kozí sýry omezeně a ne večer
- cereálie bzl a luštěniny - hojně
- ryba - vhodná (lépe vynechat dary moře a velké ryby)
- tmavá rýže (má hodně vlákniny, může ale nadýmat), basmati (má nižší glykemický index)
- polévky - nejlépe zeleninové, vývary
- koření vhodné při detoxu - černý pepř, kardamon, skořice, muškátový oříšek, česnek, koriandr, kmín, zázvor, šafrán
- olivový olej - všude, kde je potřeba olej používat olivový nebo slunečnicový, sezamový, lněný… za studena lisovaný – ve velkém množství
- sůl a koření - solit co nejméně a koření všeho s mírou
- pití - v průběhu jídla popíjet malé doušky, pořádně se napít až půl hodiny po jídle
- hlavním nápojem je voda, minerálky omezeně, mléko nahradit kozím, obilným (sojovým, rýžovým, pohankovým, mandlovým…)
- po probuzení si dáme hrnek vroucí vody s plátkem citronu, event. zelený nebo bylinkový čaj
- vhodné doplnit zelenými potravinami – chlorella, mladý ječmen (vysoká zásadotvornost + další přednosti)
Potraviny, které vynecháme
- kyselé pití jako pomerančový, grepový anebo jablečný džus
- alkohol - hlavně víno, šampaňské, pivo
- konzervy, pizza, polotovary, smažené a kořeněné jídlo
- nízkotučné potraviny
- chleba a všechna pšeničná a lepková jídla, těstoviny
- mléčné výrobky
- sycená voda a sladké limonády
- brambory, cuketa, houby, okurky, rajčata, paprika - omezit
- červené maso
- dary moře
- cukr a vše sladké
- čaj a káva, kromě zeleného a bylinkového
- kečup, ocet, hořčice, omáčky…
- droždí
"Proplach jater"
Doporučeno dělat vždy na konci týdne, to znamená 3x v průběhu detoxu.
Suroviny na přípravu proplachu:
- 2 grepy
- 1 citron
- 1 - 2 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 2 lžíce olivového oleje.
Postup
300 ml. grep. a citron. šťávy, 200 ml vody, rozmačkat zázvor a česnek, přidat olej a mixujeme do hladka. Po tomto vypijeme 2 šálky bylinkového čaje a zůstaneme 2-3 hodiny v klidu, relaxujeme.
Následný program
Po ukončení 21 dní je i nadále důležité řídit se schématem kyselé/zásadité potraviny a vyvarovat se polotovarům, rafinovaným a nízkotučným potravinám.
Principem je poslouchat své tělo a naučit se rozeznávat, co nám vyhovuje. Přidáváme po jedné potravině a pozorujeme, jak na to naše tělo reaguje (plynatost, únava atd) a jíst jen to, co nám dělá "dobře".
Je dobré si zjistit svůj ayurvédský metabolický typ a řídit se jím.
Detox je dobré zopakovat 1-2x ročně.