Čočka s rýží
Jednoduchá čočka s vůní orientu.

Suroviny
1/2 červené cibule nakrájené na podélné plátky
2 stroužky česneku
1 PL olivového oleje
1 hrnek zelené čočky
1 hrnek rýže
1 čl soli
1 čl římského kmínu
1/2 čl skořice
1 bobkový list
1 červená cibule nakrájená na jemné podélné plátky
1PL olivového oleje
1 čl cukru
1 čl balsamica
1 svazek čerstvé petržele
1 citron nebo limeta
1 rostlinný jogurt nebo zakysaná smetana
Postup
Na velké pánvi restujte na ol. oleji 1/2 cibule s česnekem asi 5 min, pak přilejte vodu (cca 3,5 hrnku), přidejte opláchnutou čočku, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte a vařte cca 10 min.
Začněte na druhé pánvi připravovat karamelizovanou cibulku. Do pánve nalijte ol. olej a přidejte 1 cibuli nakrájenou na plátky. Za občasného míchání restujte dokud nezačne hnědnout. Pak přidejte lžičku cukru pár min restujte a zakápněte balsamicem a zredukujte. V detoxu můžete tento krok vynechat a cibulku jen restovat do zhnědnutí.
K čočce přidejte propláchnutou rýži, kmín, skořici a bobkový list a zamíchejte. Přiklopte pokličkou a vařte dalších cca 15 min nebo dokud rýže není měkká.
Rýži servírujte s karamelizovanou cibulkou, čerstvou petrželkou a citronem s jogurtem.