Cizrna na paprice
Recept podle Hanky Zemanové, který naše rodina miluje.

Suroviny
500 g vařené cizrny, tj. 200 g v suchém stavu
2 PL ghí
2 cibule, nakrájené najemno
1 PL sladké papriky
sůl
400 ml vody nebo vývaru z cizrny či zeleniny
pár kapek citronové šťávy
1/3 lžičky jemné biohořčice
50 ml rostl. smetany ke zjemnění (můžete klidně vynechat)
1 větší pórek, nakrájený našikmo (zelená část)
Postup
V hrnci orestujte na přepuštěném másle dozlatova cibulku. Poté přidejte sladkou papriku a sůl. Hned přilijte 400 ml vývaru s necelou polovinou vařené cizrny, 2 minuty povařte a vše rozmixujte na jemnou omáčku. Do omáčky přidejte zbytek nerozmixované cizrny a pár minut prohřejte. Dochuťte solí, citronovou šťávou a trochou hořčice (hořčice není nutná, a pokud ji použijete, dejte opravdu jen trošičku). Omáčku můžete zjemnit smetanou a dochutit pórkem.